Prawie 1,4 mln osób może skorzystać z  pomocy żywnościowej. Potrzebujący dostaną paczki o łącznej wartości 354,5 mln zł. O szczegółach i zmianach wprowadzonych w Podprogramie 2018 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ)

rozmawiano w środę na konferencji w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej. W konferencji udział wzięła wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Bojanowska oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

W tegorocznej edycji POPŻ zmieniło się kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej. Od 1 października 2018 r. wynosi - dla osoby samotnie gospodarującej 1402 zł (wcześniej: 1268 zł) a dla osoby w rodzinie 1056 zł (wcześniej 1028 zł).

Z pomocy może skorzystać prawie 1,4 mln osób. Łącznie na zakup żywności przeznaczono ok 354,5 mln zł.

Zestaw na Podprogram 2018 artykułów spożywczych obejmuje 21 produktów z 7 grup towarowych. W paczkach są m.in.: makarony, ryże, sery, mleko, przetwory z warzyw, owoców, konserwy mięsne, olej, cukier. Wartość paczki na jedną osobę wynosi ok. 263 zł. Potrzebujący mogą też skorzystać z posiłków, przygotowywanych np. w jadłodajniach Caritas Polska.

W ramach poprzedniej edycji programu (Podprogram 2017) żywność w formie paczek bądź posiłków trafiła do 1 390 715 osób, to o ok. 45 tys. osób więcej niż zaplanowano. Łącznie w Podprogramie 2017 wydano prawie 7,9 mln paczek oraz 2,1 mln posiłków. W całej Polsce z programu korzysta 92 proc. gmin.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Rozprowadzaniem żywności i wspieraniem akcji towarzyszących zajmują się: Caritas Polska, Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Czerwony Krzyż i Polski Komitet Pomocy Społecznej. Do akcji towarzyszących programowi należą m.in. warsztaty uczące jak nie marnować żywności czy uczące przygotowywania posiłków.

źródło: www.mpips.gov.pl